DÜZCE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

2019 Temmuz Ayı İtibariyle Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcı Sanatçı Sayısı 19'a Çıktı



Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarının Tespit ve Kayıt İşlemleri”
çalışması ile somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının tespiti, değerlendirilmesi, belirli ölçütlere sahip olanların Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’ne kayıt edilmesi, üretimlerinin teşvik edilmesi ile geleneksel kültürün yaşatılması amaçlanmaktadır. 

Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı, somut olmayan kültürel mirasın belirli unsurlarının icra edilmesi ile yeniden yaratılması için gerekli bilgi ve becerilere haiz olan ve bunların aktarımını sağlayan kişidir.

2018 yılsonu itibari ile ilimizden, “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” olarak belirlenip, bu kişilere verilen "Sanatçı Tanıtma Kartı" sahibi olan 17 kişi bulunmaktaydı. Bu sayı 2019 yılı temmuz ayı itibariyle 19 kişiye yükselmiştir. Bu bağlamda;

İbrahim Sami ÖZEN (Ebru ve Savat), Muhammet KILIÇ (Zakir), Hüseyin GÖK (Zakir), Murtaza AKZEL (Zakir), Ergün İLHAN (Zakir), Faysal ŞAKUÇ (Çerkez Kemençesi Yapımcısı), Sezai KAŞKIR (Baston Yapımı), Reşit OPAK (Sedef Kakma), Ebubekir ALTIOK (Hüsn-i Hat), Yusuf PARLAK (Ebru), Celalettin DURMAZ (Tesbih Yapımı), Alper TÜFEKÇİ (Bıçakçılık), Murat EREN (Telkâri), Fatma DİLBER (İşleme), Aynur OKUR (İğne Oyası), Recep ERBAY (Sepet Örücülüğü), Yasemin ARSLAN DİNÇER (Ebru), Harun ÇATANA (Takunya Yapımı) ve Servet ALTINIŞIK (Bıçakçılık)  farklı icra dallarıyla bu kartı almaya hak kazanmışlardır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün, ilimizin kültür hayatına katkı sağlayacak olan “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını” tespit etme çalışmaları devam etmektedir.

WhatsApp Image 2019-07-10 at 17.03.59.jpeg

BİBER OYASI.jpg

GRAVÜR ÖRNEKLERİ (4).jpg

2 (1).jpg